Fundacja Uniwersytecka

W dniu 24 czerwca 2018 roku w auli im. „Solidarności” w Stalowej Woli odbyły się uroczystości jubileuszowe:

100 – lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości

200- lecia Diecezji Sandomierskiej

100. rocznicy urodzin apb Ignacego Tokarczuka

80. rocznicy urodzin bp Edwarda Frankowskiego

Uroczystości poprzedziła Msza św. odprawiona przez Jego Ekscelencję Księdza Biskupa dr Edwarda Mariana Frankowskiego. Homilię wygłosił ks. prof. dr hab. Bogdan Stanaszek z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.
    Po Mszy św. odbyło się uroczyste poświęcenie ronda im. Arcybiskupa Ignacego Tokarczuka u zbiegu ulic Ofiar Katynia i Eugeniusza Kwiatkowskiego, którego dokonał ks. Bp Edward Frankowski.
    Następnie w auli Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli odbyła się konferencja naukowa pn.:
Świadkowie Historii: abp Ignacy Tokarczuk, bp Edward Frankowski.
    List Jego Ekscelencji Biskupa dr Krzysztofa Nitkiewicza odczytał delegat Ordynariusza Sandomierskiego ks. dr Marek Kumór.
Pan dr Jarosław Szarek, Prezes Instytutu Pamięci Narodowej wygłosił wykład pt. 1
00-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości. Tytuł kolejnego wykładu to: Tradycje patriotyczne Diecezji Sandomierskiej – przedstawiony przez ks. prof. dr hab. Bogdana Stanaszka z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.
Postacie apb Ignacego Tokarczuka i bp Edwarda Frankowskiego przybliżył o. prof. Roman Jusiak – wiceprezes Fundacji Uniwersyteckiej. Natomiast dr Mariusz Krzysztofiński z Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie wygłosił wykład pt.:
Chrystus vincit – bp Edward Frankowski.
    Okolicznościowe przemówienie wygłosił także o. Tadeusz Rydzyk – dyrektor Radio Maryja i Telewizji Trwam.
    Podniosłym momentem było uroczyste wręczenie JE ks. bp Edwardowi Frankowskiemu Księgi Jubileuszowej
Chrystus vincit – księgi dedykowanej Biskupowi Jubilatowi w 80. rocznicę urodzin. Gratulacje złożyli m.in. Pan Lucjusz Nadbereżny – Prezydent Miasta Stalowej Woli, Poseł na Sejm RP Pan Rafał Weber, który odczytał listy gratulacyjne od dr Jarosława Kaczyńskiego – Prezesa Prawa i Sprawiedliwości oraz Marszałka Semu Pana Marka Kuchcińskiego. Gratulacje złożył także Pan Bogdan Romaniuk – Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, który odczytał list gratulacyjny przesłany przez Marszałka Województwa Podkarpackiego Pana Władysława Ortyla. Komendant Powiatowy Policji w Stalowej Woli po. mł. insp. Janusz Śnios oraz Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Stalowej Woli mł. bryg. mgr inż. Robert Lebioda wręczyli Jego Ekscelencji Biskupowi pamiątkowe dyplomy wraz z serdecznymi gratulacjami.
    Ponadto, listy gratulacyjne przesłali: Jego Magnificencja ks. prof. dr hab. Antoni Dębiński – Rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II w Lublinie oraz Pani Krystyna Wróblewska – Poseł na Sejm RP.
    Organizatorami uroczystości jubileuszowych był Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie, Prezydent Miasta Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny oraz Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli.
    Patronat Honorowy objął Jego Ekscelencja Biskup dr Krzysztof Nitkiewicz Ordynariusz Sandomierski.

Patronat medialny objęły: TVP3 Rzeszów, Telewizja Trwam, Radio Maryja oraz Nasz Dziennik.

Jubileusz%20Stalowa%20Wola%20(1).jpg

Jubileusz%20Stalowa%20Wola%20(38).jpg

Jubileusz%20Stalowa%20Wola%20(39).jpg

Jubileusz%20Stalowa%20Wola%20(40).jpg

Autorem wszystkich powyższych zdjęć jest ks. Adam Stachowicz - Redaktor Naczelny "Niedzieli"

Szanowni Państwo,

Prezydent Miasta Stalowej Woli

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie

Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli

mają zaszczyt zaprosić na:

Uroczystości Jubileuszowe w Stalowej Woli

• Jubileusz 200-lecia Diecezji Sandomierskiej
  • Jubileusz 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości
  • 100. rocznicę urodzin abp. Ignacego Tokarczuka
  • 80. rocznicę urodzin bp. Edwarda Frankowskiego

które odbędą się w dniu 24 czerwca 2018 roku, godz. 10:00 w auli im. „Solidarność” Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli, ul. Ofiar Katynia 8a.

Zaproszenie-m.jpg

Program-m.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Biskup Edward Frankowski

Zasłużony dla Województwa Podkarpackiego

Link do materiału na stronie Diecezji Sandomierskiej

Z przyjemnością informujemy, że nasz obiekt posiada rekomendację MPR - Miejsca Przyjaznego Rowerzystom na Wschodnim Szlaku Rowerowym Green Velo.

Oznacza to, że przeszliśmy pozytywnie procedurę weryfikacji, przeprowadzoną przez audytorów szlaku Green Velo. Sprawdzani byliśmy pod kątem kryteriów "przyjazności dla rowerzystów", a w naszej ofercie znajdziecie usługi dedykowane turystom rowerowym.

Zapraszamy serdecznie do skorzystania z naszej ofery i jednocześnie do odwiedzenia Wschodniego Szlaku Rowerowego Green Velo. Więcej o szlaku można przeczytać na stronie internetowej www.greenvelo.pl

Kliknij!

Szanowni Państwo!

W imieniu organizatorów zapraszamy do udziału w sesji poświęconej wybitnemu Pasterzowi Kościoła, Księdzu Arcybiskupowi Ignacemu Tokarczukowi, która odbędzie się w dniu 25 października, godz. 11:00 w auli im. Solidarności Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli, ul. Ofiar Katynia 8a.

Fundacja Uniwersytecka zaprasza na uroczyste zakończenie Roku Akademickiego 2015/2016 na Wydziale Zamiejscowym KUL w Stalowej Woli.

Zapraszamy!

Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli zaprasza na debatę publiczną: „Wyzwania gospodarcze w kontekście województwa podkarpackiego”, w dniu 20 czerwca 2016 r., o godz. 17:00 do Auli im. Solidarności, ul. Ofiar Katynia 8a, Stalowa Wola.
Debata organizowana jest we współpracy z WZPiNoS KUL w Stalowej Woli.

W debacie wezmą udział:

Adam Cyło - prowadzący debatę; redaktor, wydawca portalu gospodarkapodkarpacka.pl
Rober Fila, przedstawiciel Agencji Rozwoju Przemysłu S.A., oddział w Tarnobrzegu
prof. dr hab. Marian Kozaczka, Katedra Teorii i Polityki Ekonomicznej WZPiNoS KUL
dr Krzysztof Kaszuba, prezes Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, oddział w Rzeszowie.

Tematy główne spotkania to m.in.:
- innowacyjność
- unijne środki
- samorząd a gospodarka
- teren inwestycyjny/strefa ekonomiczna
- wydatkowanie Europejskiego Funduszu Społecznego
- plany rządu (plan Morawieckiego)

Zgromadzenie Założycieli Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli na zebraniu w dniu 5 maja 2016 roku, podjęło uchwałę w sprawie zmiany liczby członków Zarządu bieżącej kadencji.  Postanowiono, że Zarząd Fundacji jest jednoosobowy, funkcję w jednoosobowym zarządzie pełni prezes.

Obowiązki prezesa Fundacji sprawuje nadal pani Jolanta Róża Kozłowska.

Stalowa Wola, 06.05.2016.

Studiuj z nami w roku akademickim 2016/2017

Zapraszamy do podjęcia studiów na jedynym w swoim rodzaju wydziale KUL w Stalowej Woli. Poniżej link do WZ PiNoS KUL. Po kliknięciu można wybrać opis każdego z kierunków, zapoznać się z kryteriami kwalifikacji, a także przejść do serwisu rekrutacyjnego.

SERCE BEZ GRANIC.
KARDYNAŁ ADAM KOZŁOWIECKI SJ – MISJONARZ ŚWIATA.

W dniu 22 kwietnia 2016 roku Fundacja im. Księdza Kardynała Adama Kozłowieckiego ,,Serce bez granic” i Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli we współpracy z Wydziałem Zamiejscowym KUL organizują konferencję poświęconą dziełu misyjnemu polskiego kapłana, jezuity, misjonarza, więźnia obozów koncentracyjnych. Wydarzenie skierowane jest do studentów a szczególnie do młodzieży szkół ponadgimnazjalnych. Ma ono na celu przybliżenie uczestnikom konferencji osobę Kardynała i jego dzieło. Uczniowie będą mieli możliwość obejrzenia laboratoriów naukowych Wydziału Zamiejscowego KUL.
Miejsce wydarzenia: KUL Stalowa Wola, ul. Ofiar Katynia 8 a.Plakat duży - kliknij!

Szanowni Państwo, Fundacja Uniwersytecka ma zaszczyt zaprosić do udziału w V Podkarpackim Memoriale Sportowym im. Św. Jana Pawła II w Stalowej Woli.

Memoriał odbędzie się 6 kwietnia 2016 roku w ośrodku sportowym MOSiR w Stalowej Woli. Uczestnicy wydarzenia oddadzą hołd Świętemu poprzez zawody sportowe: biegi oraz przepłynięcie 9665 basenów, bo tyle właśnie dni trwał pontyfikat Papieża Polaka. Podczas Memoriału spotkają się ze sobą niepełnosprawni z pełnosprawnymi; dzieci, młodzież i dorośli z województwa podkarpackiego. O godzinie 18:00, w parafii pw. Św. Jana Pawła II odbędzie się uroczysta Msza Święta z błogosławieństwem i ucałowaniem relikwii Świętego.

Szczegółowy program Memoriału znajdziecie Państwo na plakacie poniżej.

Szanowni Państwo, z satysfakcją informujemy o publicznej prezentacji książki: Kościół Katolicki w Europie Środkowo-Wschodniej w obliczu dwóch totalitaryzmów (1917 – 1990), t.1, red. Mariusz Krzysztofiński, ks. Józef Wołczański, Rzeszów – Stalowa Wola – Lwów 2015.

Na prezentację zapraszają Państwa jej wydawcy: Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w K­rakowie, Parafia Bazyliki Metropolitalnej p.w. Najświętszej Maryi Panny we Lwowie oraz Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli.

Prezentacja z udziałem redaktorów, autorów i wydawców odbędzie się 12 marca 2016 r. o godz. 11.30 w Bazylice Metropolitalnej p.w. Najświętszej Maryi Panny, Plac Katedralny 1, Lwów.

MensaQul, to znak naszej jakości. Już wkrótce, odpowiadając na oczekiwania studentów, kadry naukowej i wszystkich tych, dla których smaczne i zdrowe jedzenie stanowi fundament racjonalnego życia, nasza Fundacja rozpocznie działalność gastronomiczną. Was wszystkich, którym zależy na tym, aby u nas było miło i serdecznie, zapraszamy do współpracy i pomocy w tworzeniu przyjaznej przystani. „Genius loci”, który stanie się naszym wspólnym dziełem z pewnością wzbogaci sferę duchową naszej akademickiej społeczności.

Mamy nadzieję, że MensaQul będzie źródłem twórczych inspiracji i zaczynem trwałych przyjaźni. Wierzymy, że przy Waszej pomocy uda nam się stworzyć ciekawy program warsztatów, które obejmować będą różne dziedziny wiedzy i kultury. Zaczniemy, a to jest już pewne, od kubków smakowych. Pan Andrzej – nasz kucharz – zaprosi nas na warsztaty kulinarne. Na pewno będzie zdrowo i wesoło. Ale to nie wszystko – materia domaga się „ducha”. Mamy go dla Was, ale nie bez Was. Warsztaty językowe, literackie, muzyczne i inne (nawet takie, o których w tym momencie nie mamy nawet pojęcia) staną się naszą wizytówką.

To od Was zależy przyszłość MensaQul. Liczymy na Waszą twórczą aktywność – na burzę mózgów, z błyskawicami, dzięki której trwanie stanie się stawaniem.

Wybory nowych władz Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli

W dniu 21 kwietnia 2015 r. Zgromadzenie Założycieli Fundacji Uniwersyteckiej dokonało wyboru nowego Zarządu Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli. Wybory odbyły się po upływie kadencji dotychczasowego Zarządu Fundacji Uniwersyteckiej.

Zgromadzenie Założycieli Fundacji Uniwersyteckiej wybrało na funkcję Prezesa Zarządu Jolantę Różę Kozłowską. Nowa Prezes Zarządu posiada duże doświadczenie zawodowe w dziedzinie zarządzania, opracowywania i rozliczania projektów, współpracy z uniwersytetami, przedsiębiorcami i samorządami, zarówno polskimi jak i zagranicznymi. Do nowego Zarządu Fundacji Uniwersyteckiej wybrano: Joannę Dyrdę–Muskus, Andrzeja Klimczaka, Bogusława Kopacza.

Zgromadzenie Założycieli Fundacji Uniwersyteckiej składa podziękowania dotychczasowej Prezes Zarządu Fundacji Uniwersyteckiej Elżbiecie Koźmali i członkom Zarządu za pełną zaangażowania pracę, starania i wysiłki w wypełnianiu wielu poważnych i odpowiedzialnych zadań statutowych Fundacji. Zgromadzenie Założycieli dziękuje za dobrą współpracę, inicjatywy i działania na rzecz rozwoju Wydziału Zamiejscowego Prawa i Nauk o Społeczeństwie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Stalowej Woli.

- Życiorys Jolanty Róży Kozłowskiej - Tygodnik Nadwiślański 28 maja 2015
 - Rozmowa z Jego Magnificencją ks. prof. dr. hab. ANTONIM DĘBIŃSKIM
rektorem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II opublikowana w Tygodniku Nadwiślańskim 4 czerwca 2015 r.

- Rozmowa z prof. Andrzejem Kuczumowem - "Dla przemysłu i środowiska" - Tygodnik Nadwiślański 20 sierpnia 2015 r.
- Rozmowa z prof. Romanem Sieroniem - "Pedagogika ma przyszłość" - Tygodnik Nadwiślański 10 września 2015 r.
- Rozmowa z dr hab. Piotrem Nowakowskim - "Specjaliści od pomagania innym" - Tygodnik Nadwiślański 27 sierpnia 2015 r.
- Rozmowa z dr. Dominikiem Tyrawą - "Prawo i ekonomia" - Tygodnik Nadwiślański 3 września 2015